Wi-Fi 6 Access Points

De nieuwste generatie Wi-Fi apparatuur is gebaseerd op de 802.11ax standaard, oftewel Wi-Fi 6. Deze nieuwe Wi-Fi standaard biedt naast een hogere snelheid ook een verbetering in capaciteit, efficiëntie, dekking en prestaties om zo de meest uitdagende omgevingen van een goede Wi-Fi verbinding te kunnen voorzien. De standaard is uitermate geschikt voor ultra high-density omgevingen waar honderden of duizenden apparaten verbinding zoeken, maar levert ook voor kleinere zakelijke netwerken voordelen.

De belangrijkste voordelen van Wi-Fi 6

  • Hogere snelheid en een beter bereik, omdat Wi-Fi 6 op zowel de 2,4GHz frequentie als de 5GHz frequentie werkt. Dit in tegenstelling tot Wi-Fi 5.
  • Er kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd bediend worden én het up- en downloaden gaat een stuk sneller. Dit is te danken aan de uitbreiding van Multiple Users – Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO)
  • De netwerkcapaciteit wordt verhoogd door de kanalen te splitsen. Dit heet Ortogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA). Bovendien wordt door deze technologie ook de interferentie van andere Wi-Fi netwerken verkleind.
  • De maximale doorvoersnelheid is toegenomen tot wel 25% door het verhogen van QAM-modulatie tot 1024-QAM.
  • Access points besparen meer energie en gaan langer mee dankzij target wake time (TWT). Deze innovatie vertelt het apparaat wanneer het zijn Wi-Fi-radio in slaapstand moet zetten en precies wanneer het wakker moet worden om de volgende transmissie te ontvangen.

Onderstaande Wi-Fi 6 access points zijn allemaal uitgerust met deze voordelen. Twijfelt u welke oplossing het beste past bij uw netwerkproject? Onze netwerkspecialisten denken graag met u mee.

Ruckus R550

Ruckus H550

Ruckus R650

Ruckus R750

Ruckus T750

1. Welke voordelen biedt WiFi 6?

WiFi 6 brengt verschillende verbeteringen met zich mee en is niet alleen stabieler en sneller, maar kan ook meer gelijktijdige gebruikers van WiFi voorzien. Dit betekent dat er minder kans is op storing wanneer een groot aantal draadloze apparaten verbonden is met het netwerk. Vooral bij publieke hotspots (bijvoorbeeld op vliegvelden en onderwijsinstellingen) en bij thuisnetwerken met veel WiFi-apparatuur zullen de voordelen merkbaar zijn.

Voordelen van WiFi 6 in het kort:​
Meer gelijktijdige gebruikers; hogere snelheid en netwerkefficiëntie
Meer frequentiebanden; verbeterd bereik
Kanaalsplitsing; verhoogde capaciteit
Langere accuduur van verbonden devices

Verbetering 1: Meer gelijktijdige gebruikers door MU-MIMO

WiFi 6 maakt standaard gebruik van MU-MIMO (Multiple User – Multiple Input Multiple Output) om meerdere gebruikers gelijktijdig te bedienen. WiFi 6 routers passen deze techniek toe bij zowel het uploaden als downloaden, waardoor de verbinding van deze routers een stuk sneller is. WiFi 5 routers met ondersteuning voor Wave 2 WiFi maakten ook al gebruik van MU-MIMO, maar alleen tijdens het downloaden

Verbetering 2: Verbeterd bereik door gebruik van meerdere frequentiebanden

In tegenstelling tot de oudere WiFi-standaarden werkt WiFi 6 op zowel de 2,4GHz frequentie als de 5GHz frequentie. Hierdoor zijn het bereik en de reactiesnelheid bij 11ax verbeterd. Op 2,4GHz is namelijk een groter bereik te realiseren, terwijl op 5GHz een hogere snelheid te behalen valt. Gebruikers profiteren met WiFi 6 apparatuur dus van beide voordelen. Geeft de fabrikant aan dat hardware WiFi 6E ondersteunt, dan maakt het apparaat tevens gebruik van de 6GHz frequentieband waardoor de snelheid nog hoger ligt. Dit vereist wel apparatuur dat overweg kan met de WiFi 6E standaard en is vooral bedoeld voor korte afstanden zonder obstakels.

Bron: Broadcom

Bron: Ruckus

Verbetering 3: Verhoogde capaciteit door OFDMA

Om de netwerkcapaciteit te verhogen maakt WiFi 6 gebruik van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Waar huidige routers het volledige kanaal gebruiken om data voor één gebruiker te verzenden, worden de kanalen bij OFDMA gesplitst. Zo wordt het mogelijk om data van de ene gebruiker via één deel van het kanaal te versturen, terwijl de overige delen ondertussen beschikbaar blijven voor andere gebruikers. Omdat er meer dataverkeer over één kanaal kan plaatsvinden, verkleint dit tevens de mate van interferentie door andere WiFi-netwerken in de nabije omgeving.

Verbetering 4: Langere accuduur van verbonden devices door Target Wake Time

Heeft u apparaten die niet continu met het internet verbonden hoeven te zijn, dan kunt u bij WiFi 6 routers een Target Wake Time (TWT) in stellen. U programmeert dan op welk vast tijdstip of binnen welke tijdsperiode het apparaat verbinding maakt met uw WiFi 6 router. Hierdoor wordt de accuduur van het apparaat verlengd. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op zogenaamde Internet of Things apparaten, zoals slimme thermostaten of rookmelders. Doordat het netwerk minder (onnodig) wordt belast, hebben apparaten die wel continu een verbinding nodig hebben (zoals een tablet of smartphone) altijd een optimale verbinding.

CONNECTIVITY

SECURITY

CLOUD

247SERVICES

VOIP

MOBILE