Glasvezel Netwerk Infrastructuur
Een glasvezel verbinding wordt op klantlocatie geleverd via een aantal componenten. Er komt een fiber (glasvezel) kabel binnen bij de klant. Deze fiber word afgemonteerd in een FTU. De FTU is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Network Termination Unit (NTU), het apparaat dat toegang verschaft tot het lokale netwerk van de eindgebruiker.
Op de FTU is een NTU aan te sluiten. NTU’s zijn beschikbaar als routers, bijvoorbeeld Draytek, Mikrotik en Cisco. Ook zijn er transparante NTU’s beschikbaar; deze kunnen gebruik worden als bridge. Achter deze NTU moet een router of firewall geplaatst worden, welke de PPPoE verbinding opbouwt.
Glasvezel wordt geleverd via een fiberkabel, waardoor het niet mogelijk is traditionele telefonie via linesharing aan te vragen. Wel is het mogelijk om via VoIP producten te telefoneren via glasvezel (IP) verbindingen.
KPN introduceert PON-technologie voor snelheden tot 10 Gbps over glasvezel (FTTH)
In het kader van de versnelde uitrol van glasvezel naar nog eens 1 miljoen huishoudens in de komende drie jaar kiest KPN voor de PON-technologie, waarmee snelheden op het glasvezelnetwerk tot 10 Gbps mogelijk worden.
Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer bij KPN: “Dankzij de keuze voor PON-technologie zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we op efficiënte wijze steeds meer klanten toegang geven tot een razendsnelle gigabit verbinding. Met de superieure technologie en infrastructuur zijn in de toekomst snelheden tot wel 10 Gbps symmetrisch mogelijk. Dit onderstreept onze ambitie om de digitale snelweg van Nederland aan te leggen.”
KPN heeft deze week een overeenkomst gesloten met netwerk- en technologieleverancier Nokia voor het gebruik van PON-technologie en inmiddels is KPN begonnen met de voorbereidende werkzaamheden om G-PON in het netwerk te introduceren. KPN kiest voor een gefaseerde aanpak, waarbij in de tweede helft van 2019 de PON-technologie in de eerste glasvezelgebieden beschikbaar komt waarbij snelheden van 1 Gbps mogelijk worden. Tegelijkertijd wordt het netwerk klaargemaakt om eenvoudig de volgende stap te kunnen maken naar XGS-PON (de opvolger van G-PON), waarmee snelheden tot 10 Gbps symmetrisch beschikbaar komen.
De afgelopen jaren heeft KPN glasvezel fijnmazig uitgerold in heel Nederland, hierdoor zijn de snelheden van het vaste netwerk fors omhoog gegaan. Het programma van de verglazing van de wijkkasten (FTTC) wordt dit jaar afgerond. Dankzij deze keuze heeft KPN de mogelijkheid in deze gebieden op termijn ook via PON-technologie FTTH aan te leggen, indien klantwensen veranderen.
G-PON-technologie
(Gigabit-capable Passive Optical Networks)
Met deze technologie worden snelheden van 1 Gbps mogelijk.
XGS-PON-technologie
(X=10 Gigabit-capable Symetyric Passive Optical Networks)
Met de opvolger van G-PON waarmee snelheden tot 10 Gbps symmetrisch beschikbaar komen.
EoF en GoF
Glasvezel is beschikbaar op basis van twee technologieën: EoF en GoF. Nieuw zijn de gebieden op basis van GoF-technologie. KPN zet op steeds meer locaties deze vorm van Glasvezel in.
EoF
(Ethernet over Fiber)
Aansluitingen met een bandbreedte van maximaal 100Mb.
GoF
(Gigabit over Fiber)
Aansluitingen met een bandbreedte van (momenteel) maximaal 500Mb.
Eindgebruiker koppelvlak
Glasvezel wordt geleverd op de aanwezige FTU bij de eindgebruiker. Een FTU is een montageplaat voor een NTU. De FTU zit vaak in een meterkast of technische ruimte. In de regel dient u zelf een NTU te plaatsen op deze FTU. Let op! een FTU is meestal niet de router of firewall. Er zijn meerdere NTU’s beschikbaar, zoals:
- Genexis MC-901 (tot 1000Mbit/s), geschikt voor zowel EoF als GoF locaties.
- Genexis OCG 111 (tot 100Mbit/s), (geschikt voor de FTU_GN01/02) deze transparante NTU werkt als bridge. Na deNTU zal een router of firewall geplaatst moeten worden om de PPPoE verbinding per vLAN op te bouwen.
Draytek, deze NTU kan alleen geplaatst worden op de FTU_TY01. Deze slimme NTU werkt als router en kan zelfstandig de PPPoE verbinding per vlan opbouwen. Om deze NTU in te stellen kan gebruik gemaakt worden van de webinterface, maar ook van partners.
De NTU (van elk merk) moet voldoen aan de volgende specificaties:
- IEEE 802.3 (1000Base-BX-10-U/100Base-BX10-U) (bidirectional Full duplex transmission)
- Type of connector SC/PC
- TX 1310 nm / RX 1550 nm
- 14 km range
- >15 dB power budget
- Class 1 laser product
- Transmit power -3 … -9 dBm
Maximaal aantal EVC’s op een Glasvezel verbinding?
Op een Glasvezel verbinding kunnen meerdere EVC verbindingen tot stand komen. Het maximaal aantal EVC verbindingen is twee. Dit zijn:
- De primaire EVC. Deze EVC heeft altijd een Best Effort Class of Service.
- De secundaire EVC. Deze EVC heeft altijd een Premium Class of Service en is erg geschikt voor bijvoorbeeld HIP diensten.
CoS & Overboeking
Doordat Glasvezel gebruik maakt van het nieuwe WBA ethernet netwerk kan men niet meer spreken van een overboeking van de glasvezel verbinding. Binnen het g;asvezel productportfolio gebruikt men nu Class of Service. Hiermee wordt de voorrang bepaald van het dataverkeer ten opzichte van ander dataverkeer. De Glasvezel producten worden geleverd met een Best Effort Class of Service op de eerste EVC.
Een tweede EVC wordt geleverd met de Premium Class of Service dienst waarbij de up- en downsnelheid wordt gegarandeerd.
Verhuizen van een Glasvezel verbinding
Momenteel is verhuizen van een FttH verbinding niet mogelijk. Mocht men verhuizen binnen de minimale looptijd, dan moeten de resterende maanden looptijd tot einde contract worden voldaan.