Public vs private cloud

Er zijn diverse manieren om in de cloud te werken. Het belangrijkste onderscheid tussen verschillende oplossingen is het verschil tussen een public en een private cloud. Wanneer we het hebben over een public cloud, bedoelen we een clouddienst die door verschillende organisaties gebruikt wordt. Een goed voorbeeld hiervan is Google Drive. Je slaat gegevens op in de cloud van Google, die wereldwijd door ruim 800 miljoen mensen wordt gebruikt.

Een private cloud daarentegen is een clouddienst, waarvan de hardware exclusief voor jouw organisatie wordt gebruikt.

  • Improved security

  • Enhanced performance

  • Access from anywhere

  • Real-time backups

  • Entirely cloud based

  • Any number of devices

Het werken in de cloud heeft veel voordelen. Het is schaalbaar, snel, stabiel, toekomstbestendig en veilig.

Wat is Cloud computing?

Voor een gebruiker is cloud computing een manier om toegang te krijgen tot ICT-services, zonder dat hij de onderliggende technologie hoeft te begrijpen.  Bij deze techniek gaat het er namelijk om dat uw computer zich aanpast aan uw wensen: op piekmomenten heeft u immers meer power nodig en die power moet van uw server(s) komen. Met cloud computing is het mogelijk om ‘op afroep’ (ook cloud hosting genoemd) beroep te doen op meerdere servers zodat uw capaciteitsprobleem is opgelost en de toegang tot (bijvoorbeeld) uw website is gegarandeerd.

Omdat u alleen maar betaalt voor hetgeen u verbruikt, bespaart u met cloud computing aanzienlijk veel kosten. Bij cloud computing zijn de gebruikers geen eigenaar van de software die ze gebruiken. Ze betalen dus enkel voor de diensten die ze gebruiken. Hierdoor kan men grote kosten besparen op de aankoop van software en hardware aangezien het overgrote deel op de servers gebeurt. U heeft dus ook geen (dure) ‘noodservers’ meer nodig voor het geval er iets gebeurt met jouw systeem.

U kunt documenten en informatie makkelijker delen en daarmee slimmer gaan werken. U heeft alleen nog maar uw inloggegevens nodig om op een willekeurige computer bij uw documenten, e-mail, spreadsheets, brieven, correspondentie, adresgegevens, databases etc. te komen. Het heen en weer mailen van documenten wordt hierdoor bijvoorbeeld beperkt en het gebruikersgemak en onderhoud sterk verbeterd. Men is niet gebonden aan een apparaat of locatie aangezien de gebruiker vaak enkel een webbrowser nodig heeft en een internetverbinding

Hoe veilig is de cloud?

Een veelgehoord tegenargument van werken in de cloud is, dat het onveilig zou zijn. Je hoort steeds vaker over hacks van de cloud. Dit gaat dit meestal over public clouds. Maar hoe veilig is jouw huidige IT infrastructuur eigenlijk? Hoe goed is jouw huidige IT infrastructuur bijvoorbeeld beveiligd tegen brand, diefstal en crashes?

Werken in de cloud is niet per definitie onveilig. Wil je een veilige cloudaanbieder kiezen? Check dan op onderstaande punten:

  • Je zou kunnen kiezen voor een private cloud wanneer je bijvoorbeeld met gevoelige data werkt.
  • Worden patches uitgevoerd en bijgehouden door je cloudaanbieder, of moet je dit zelf doen?
  • Een cloudprovider die ISO certificering bezit, geeft jouw meer zekerheid en veiligheid.
  • Is er een centrale beheer-tool en heb je inzicht in de mensen die toegang hebben?
  • Er wordt meestal redundant (dubbel) gewerkt waardoor er geen gevolgen zijn van eventuele uitval van servers of verbindingen. Wanneer je hierover twijfelt, vraag dan een schematische weergave van hun cloudoplossing.

Deel dit bericht

THE CLOUD
IS IN OUR DNA.